ROSE HIP ORANGE JAM

ROSE HIP ORANGE JAM

1-1.2 kg rose hips
250 ml orange juice
500 g jelling sugar [2:1]

_ wash rose hips and cut off stems and blossoms
_ carefully cut them open lengthwise and scrape out the seeds and fine hairs
[if you don't want to do all the work, you have to live with the fact that there are still some fine hairs in the jam]

_ put the rose hips in a pot and cover with water
_ cover and cook on low heat for 30-40 minutes until soft
_ mash to a pulp and pass through a fine sieve to remove the skins
[there should now be between 600 and 750 g of puree]

_ bring rosehip puree with orange juice and preserving sugar to a boil in a saucepan while stirring
_ when it starts bubbling boil at this temperature for a few minutes
_ spoon jam into sterile jars while still hot
_ seal immediately and let cool upside down


ORANGEN HAGEBUTTEN MARMELADE

1-1.2 kg Hagebutten
250 ml Orangensaft
500 g Gelierzucker [2:1]

_ Hagebutten waschen und Stiele und Blütenansätze abschneiden
_ vorsichtig längs aufschneiden und Kerne und feine Härchen herauskratzen
[wer sich die viele Arbeit nicht machen will muss damit leben, dass in der Marmelade noch vereinzelte feine Härchen sind]

_ Hagebutten in einen Topf geben und mit Wasser bedecken
_ zugedeckt 30-40 Minuten auf kleiner Flamme weich kochen
_ zu einem Mus zerdrücken und durch ein feines Sieb streichen um die Schalen zu entfernen
[es sollten jetzt zwischen 600 und 750 g Mus sein]
_
Hagebuttenmus mit Orangensaft und Gelierzucker in einem Top unter Rühren aufkochen
_ für einige Minuten sprudelnd kochen
_ Marmelade noch heiß in sterile Gläschen füllen, gleich verschließen und umgedreht auskühlen lassen

HOUNDS ROSE [SEED] SUGAR

HOUNDS ROSE [SEED] SUGAR

CANDIED ROWAN BERRIES + ROWAN BERRY SYRUP

CANDIED ROWAN BERRIES + ROWAN BERRY SYRUP